Home » D:News » Alergiile la polen se agravează în Europa: ce le provoacă și de ce devin tot mai frecvente

Alergiile la polen se agravează în Europa: ce le provoacă și de ce devin tot mai frecvente

Alergiile la polen se agravează în Europa: ce le provoacă și de ce devin tot mai frecvente
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.04.2025

Alergiile sezoniere afectează din ce în ce mai mulți oameni în Europa, iar România nu face excepție. Strănutul, ochii iritați și dificultățile de respirație sunt resimțite din ce în ce mai devreme în an, iar simptomele tind să dureze mai mult. Specialiștii avertizează că această tendință are la bază factori complecși, în frunte cu schimbările climatice și poluarea din mediul urban.

László Makra, climatolog din Szeged, Ungaria, a început să sufere brusc de simptome alergice la finalul verii lui 1989. După mai mulți ani, medicii au identificat cauza: ambrozia – o plantă invazivă, adusă din America de Nord, extrem de alergenică. Diagnosticul l-a determinat pe Makra să își dedice cariera studierii impactului schimbărilor climatice asupra polenului.

Creșterea temperaturilor, poluarea și fenomenele extreme determină un sezon al polenului mai lung și mai intens, afectând milioane de oameni în Europa, potrivit The Guardian.

Poluarea

Poluanții din trafic și industrie interacționează cu polenul, crescând concentrația de alergeni. De exemplu, polenul de mesteacăn din zonele poluate conține mai mult din proteina Bet v1 – responsabilă pentru declanșarea reacțiilor alergice. Totodată, poluanții pot afecta bariera naturală a pielii și a mucoaselor, facilitând pătrunderea alergenilor în organism.

Furtunile

Fenomenul de „astm indus de furtună” a fost documentat în orașe precum Melbourne, Londra sau Napoli.

Umiditatea și vântul intens sparg particulele de polen în fragmente mai mici, care pătrund adânc în plămâni. Pe fondul încălzirii globale, furtunile de acest tip devin tot mai frecvente și mai periculoase pentru persoanele cu alergii sau astm.

Clima

Încălzirea globală duce la debutul mai devreme al sezonului de polen, care durează mai mult și este mai intens. În Europa de Nord-Vest se estimează o creștere de până la 60% a severității simptomelor. În unele regiuni, plantele produc mai mult polen din cauza nivelului dioxidului de carbon ridicat și temperaturilor mai mari.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un obicei comun ar putea fi o sursă de poluare cu plastic la care nu ne-am gândit niciodată

Poluarea cu medicamente din ape schimbă comportamentul somonilor

Microplasticele din plămânii păsărilor arată cât de poluat este aerul

Unul dintre marii poluatori din Europa, chemat în instanță de un fermier din Peru

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
OSZAR »