Jurnalistul Adrian Artene propune pentru săptămâna aceasta, în cel mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”, o adevărată revoluție atunci când vine vorba despre felul în care înțelegem să ne alimentăm, despre cum ne sunt comunicate regulile nutriționale și despre cât de importante sunt acestea pentru a trăi mult și bine.
Invitat în episodul care va avea premiera pe canalul oficial de YouTube, sâmbătă – 24 mai, de la ora 19:00, este Profesor Dan C. Vodnar, somitate la nivel mondial.
Dan C. Vodnar este profesor universitar, expert evaluator al Comisiei Europene, doctor în biotehnologie, autorul al unor cercetări științifice cu privire la managementul calității alimentelor, studii în Franța, Italia și Germania.
„Pentru săptămâna aceasta mi-am produs să discut cu unul dintre cei mai respectați români în întreaga lume. Profesorul Dan Vodnar este membru corespondent al Academiei Române, președinte al senatului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterniară din Cluj-Napoca, Doctor Honoris Causa al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. În plus, invitatul meu a fost inclus în Top 100 oameni de știință din lume în domeniul Agricultură și Resurse Naturale (Disciplina Știința și Tehnologia Alimentelor), din 30 de milioane de cercetători și în Top 2% cei mai citați cercetători din lume, conform clasamentului realizat de Universitatea Stanford, cu peste 14.000 de citări ale lucrărilor dumneavoastră”, povestește Adrian Artene.
EPISOD COMPLET:
CE ÎNVĂȚĂM DIN ACEST EPISOD:
07:15 – „Natura ne oferă ceea ce chimia a dezvoltat”
15:15 – De ce se adaugă aditivi alimentari, E-uri în alimente
18:00 – Ne luăm „fericirea” de pe rafturile hipermarketurilor
25:25 – Cum arată coșul de cumpărături al profesorului Vodnar
29:35 – Cum să alegem legumele și fructele din supermarket
35:15 – Ce carne să consumăm și cum ne asigurăm că este proaspătă
44:15 – „Pâinea ar trebui să conțină fibre”
48:25 – Miturile legate de lapte și brânzeturi
53:55 – „Grăsimea este fundamentală pentru organismul nostru”
56:10 – Cum recunoaștem oul proaspăt și unde îl depozităm
01:04:25 – Beneficiile și dezavantajele consumului de alcool
01:08:25 – Secretele apei pe care o așezăm în coșul de cumpărături
01:11:00 – Reguli despre gătirea alimentelor
01:14:00 – Cum preparăm carnea la grătar ori la microunde
01:17:45 – Trucuri pentru a păstra corect alimentele și „marele dușman” al acestora
01:29:15 – Există sau nu „alimentul perfect”?
01:31:30 – „Probioticele nu reprezintă un panaceu universal”
– A primit Premiul „Traian Săvulescu” al Academiei Române în 2022, împreună cu echipa sa, pentru lucrarea „Rolul antibacterian și antiviral al nanoparticulelor”.
– A obținut mai multe premii naționale și internaționale, inclusiv pentru cercetările sale în domeniul probioticelor.
– Are peste 160 de lucrări științifice publicate în reviste de specialitate și 326 de publicații indexate. Deține 3 brevete de invenție și alte 7 în curs de evaluare, inclusiv un patent pentru probiotice sub formă de jeleu obținut din suc de afine.
– A coordonat lansarea suplimentului alimentar Echibiotic în 2022, un complex simbiotic cu probiotice dezvoltat după 10 ani de cercetări. Cercetările sale includ utilizarea nanoparticulelor pentru proprietăți antimicrobiene și antivirale, precum și valorificarea deșeurilor agricole (ex. extracte din coji de mere).
ABONEAZĂ-TE la canalul de YouTube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările și ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, TikTok, dar și pe grupul de WhatsApp.