Conform unui nou studiu, specia bonobo – cele mai apropiate rude vii ale noastre – comunică prin apeluri vocale organizate în structuri semantice complexe din punct de vedere compozițional, care reflectă caracteristici cheie ale limbajului uman.
Descoperirile pun la îndoială presupuneri îndelung susținute cu privire la unicitatea limbajului uman și deschid noi căi pentru înțelegerea evoluției comunicării.
O caracteristică distinctivă a limbajului uman este capacitatea sa de a combina elemente discrete pentru a forma structuri mai complexe și mai semnificative.
Acest principiu, cunoscut sub numele de compoziționalitate, permite asamblarea morfemelor (cea mai mică unitate de limbă cu sens) în cuvinte și a cuvintelor în propoziții; sensul întregului este determinat de părțile sale constitutive și de aranjamentul acestora, scrie EurekAlert.
Compoziționalitatea poate lua două forme: trivială și nontrivială.
În cazul compoziționalității triviale, fiecare cuvânt își păstrează sensul independent. Compoziționalitatea non-trivială implică o relație mai complexă, nuanțată, în care sensul nu este doar o sumă directă a cuvintelor implicate.
Este posibil ca, de fapt, compoziționalitatea să nu fie exclusivă limbajului uman; studiile la păsări și primate au demonstrat că unele animale sunt capabile să combine vocalizele semnificative în structuri de compoziție trivială.
Cu toate acestea, până în prezent, nu există dovezi directe că animalele folosesc compoziționalitatea trivială în comunicarea lor.
Aici, Mélissa Berthet și colegii săi raportează dovezi empirice puternice că bonobo sălbatici (Pan paniscus) folosesc compoziționalitatea nontrivială în comunicarea lor vocală.
Berthet și colaboratorii săi au analizat 700 de înregistrări de apeluri vocale bonobo și combinații de apeluri și au documentat peste 300 de caracteristici contextuale asociate cu fiecare enunț.
Folosind o metodă derivată din semantica distribuțională – un cadru lingvistic care măsoară similitudinile de sens dintre cuvinte – autorii au analizat aceste caracteristici contextuale pentru a deduce semnificațiile vocalizărilor individuale ale bonobo și pentru a cuantifica relațiile dintre acestea.
Apoi, pentru a evalua dacă aceste combinații de apeluri ale bonobo respectă principiile compoziționale, aceștia au aplicat o abordare în mai mulți pași utilizată anterior pentru a identifica compoziționalitatea în comunicarea umană.
Ei au descoperit că tipurile de apeluri bonobo se integrează în patru structuri compoziționale, dintre care trei prezintă o compoziționalitate non-trivială, ceea ce sugerează că, de fapt, comunicarea bonobo are mai multe asemănări structurale cu limbajul uman decât s-a recunoscut anterior.
De ce femelele bonobo se prefac că sunt lesbiene? (VIDEO)
Există și animale care se pupă între ele, așa cum fac oamenii?
Motivul pentru care inima oamenilor este unică printre mamifere