Home » Natură » Oamenii de știință au surprins imagini în adâncuri cu o creatură bizară cu „codițe”

Oamenii de știință au surprins imagini în adâncuri cu o creatură bizară cu „codițe”

Oamenii de știință au surprins imagini în adâncuri cu o creatură bizară cu „codițe”
Foto: Schmidt Ocean Institute/Facebook
Publicat: 28.04.2025

Imagini șocante surprind doi paraziți care sug sângele dintr-o creatură bizară din adâncuri, înfipți în capul victimei.

Într-un videoclip publicat pe Facebook de către Schmidt Ocean Institute, se pot vedea două copepode (mici crustacee parazite) atașate de fiecare parte a capului unui pește de mare adâncime, din familia Macrourus. Sacii lungi cu ouă, atașați de spatele paraziților, dau impresia că peștele are două codițe.

„Acești paraziți se hrănesc cu sângele și fluidele gazdei folosind părți bucale ascuțite, care pătrund adânc în mușchiul peștelui”, a explicat James Bernot, biolog evoluționist la Smithsonian National Museum of Natural History (SUA), într-un e-mail pentru Live Science.

O filmare arată o creatură bizară din adâncuri infestată cu paraziți

Filmarea a fost realizată la o adâncime de 489 de metri, în timpul unei expediții de cercetare a fundului oceanic și a biodiversității din Insulele Sandwich de Sud, un lanț de 11 insule vulcanice subantarctice situate în Oceanul Atlantic de Sud.

Specia de copepod filmată se numește Lophoura szidati, și este atașată de o creatură bizară din adâncuri din genul Macrourus, care are un cap mare și o coadă lungă și subțire. Acești pești sunt întâlniți în apele reci ale Oceanului Atlantic de Nord și Sud, dar și în apele înghețate ale Oceanului Austral, la adâncimi cuprinse între 400 și 3.185 de metri.

Deși se cunosc puține lucruri despre paraziții peștilor de mare adâncime din apele antarctice, Lophoura szidati este unul dintre cei mai răspândiți paraziți la speciile de Macrourus din această regiune.

Aceste copepode fac parte din familia Sphyriidae. Femelele sunt cele care folosesc structuri bucale specializate pentru a perfora corpul gazdei și a se hrăni direct din țesutul muscular.

Copepodele parazite sunt, de fapt, niște mame grijulii

„Copepodele sunt mezoparaziți, adică o parte a corpului lor se află în interiorul gazdei, iar restul în exterior”, a explicat Bernot. În videoclip, porțiunea anterioară (capul) este înfiptă în pește, în timp ce partea din mijloc și cea posterioară rămân vizibile în afară.

Ca multe alte copepode parazite, acestea au mai multe stadii de dezvoltare. Larvele, extrem de mici, pătrund în pielea gazdei și încep să se hrănească. În timpul acestei etape, suferă o metamorfoză și dezvoltă structuri de fixare care le permit să rămână atașate în timp ce cresc. În imaginile surprinse, fiecare parazit poartă doi saci plini cu sute de ouă.

„Copepodele sunt mame surprinzător de grijulii pentru niște nevertebrate. Ele își poartă ouăle în saci atașați de corp până când acestea eclozează, eliberând larve care înoată liber și care vor trece prin mai multe stadii larvare înainte de a-și găsi propria gazdă”, a adăugat Bernot.

Despre ciclul de viață și longevitatea acestor paraziți se știe foarte puțin, însă Bernot susține că aceștia rămân atașați de gazdă pe termen lung, probabil luni întregi, dezvoltându-se dintr-o larvă microscopică într-un adult complet format.

„Chiar și după moartea parazitului, resturi ale capului înfipt pot rămâne în țesuturile peștelui gazdă timp de ani de zile”, a mai precizat Bernot.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum supraviețuiesc animalele sălbatice incendiilor de vegetație?

O specie de ciupercă proaspăt descoperită transformă păianjenii în zombi

Substanțele chimice veșnice au fost găsite în vidrele din Marea Britanie

Noi studii sugerează că liliecii au trăsături de personalitate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
OSZAR »