Băieții performează mai puțin la liceu decât fetele, iar un motiv important este comportamentul negativ al prietenilor lor.
Băieții performează mai puțin la liceu decât fetele din cauza „anturajului”. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de sociologul educațional Margriet van Hek. Potrivit cercetării, prietenii băieților tind să se comporte neadecvat mai frecvent, iar acest lucru este influențat, cel mai probabil, de normele de gen. „Atunci când băieții chiulesc, întârzie sau intră în conflict cu profesorii, acest comportament este perceput ca fiind „cool”, spre deosebire de situația când fetele fac același lucru”, explică cercetătoarea.
Publicat în Research in Social Stratification and Mobility, studiul arată clar că, pe măsură ce prietenii unui elev se comportă mai rău, și notele acestuia scad. În general, prietenii băieților manifestă un comportament mai problematic decât cei ai fetelor. Van Hek a analizat date din sondaje realizate pe un eșantion de peste 10.000 de adolescenți cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani din Țările de Jos, Germania, Anglia și Suedia.
Folosind două serii de sondaje repetate, cercetătoarea a putut urmări modul în care comportamentul prietenilor influențează notele elevilor un an mai târziu. În mod specific, s-au analizat rezultatele școlare la limba națională și matematică. Diferențele sunt clare: la limba maternă, băieții obțin constant note mai mici decât fetele în toate cele patru țări. În ceea ce privește matematica, băieții au rezultate ușor mai bune, însă acest avantaj pare să se reducă între 14 și 15 ani.
„Dacă prietenii tăi se poartă neadecvat, ai șanse mai mari să faci la fel. Iar dacă, de exemplu, chiulești mai des, notele tale vor avea de suferit. În acest fel, comportamentul negativ al prietenilor are un impact indirect asupra performanțelor tale. Există însă și un efect direct: chiar și elevii care se comportă bine pot avea note mai mici din cauza colegilor turbulenți, de exemplu, pentru că profesorul nu mai are timp să explice lecția în mod eficient”, spune Van Hek.
Se pare că normele tradiționale de gen din mediul școlar au efecte negative. „Faptul că băieții se poartă mai neadecvat are legătură cu așteptările pe care societatea le are de la băieți și de la fete. Ca să fie populari, băieții trebuie să fie activi fizic, să conteste autoritatea și, mai ales, să nu facă ceea ce se presupune că fac fetele: să fie atenți la ore, să se străduiască, să citească. Aceste așteptări sunt dăunătoare: băieții obțin rezultate mai slabe, au competențe lingvistice reduse și sunt mai predispuși să părăsească școala fără o calificare”, spune Van Hek, citată de Phys.org.
Consecințele sunt serioase: șanse mai mici pe piața muncii și un viitor profesional incert. De aceea, Van Hek consideră că este esențial ca factorii de decizie, directorii de școli și profesorii să devină conștienți de aceste influențe. „Ar fi benefic să cultivăm un climat școlar în care elevii să se simtă complet liberi să-și aleagă comportamentul și interesele, indiferent de gen”, spune cercetătoarea.
Pentru viitor, cercetarea ar putea fi extinsă prin colectarea de date referitoare la normele tradiționale de gen din școli sau la gradul în care elevii simt presiunea de a li se conforma acestora. „Astfel am putea înțelege mai direct mecanismele care stau la baza concluziilor mele”, încheie Van Hek.
Ce puteți face astfel încât somnul de după-amiază să nu vă strice ziua?
Lecțiile de istorie, importante în combaterea dezinformării online, spun cercetătorii
Oamenii de știință de la MIT au transformat celulele pielii în neuroni
Test de cultură generală. Ce se întâmplă cu rinichii vechi după un transplant?