Înghițitul este un proces esențial și complex. Dar de câte ori înghițim într-o zi? Iată ce ne spune știința!
De câte ori înghițim într-o zi? În medie, înghițim de aproximativ 580 de ori pe zi, pentru a putea mânca, bea și gestiona saliva. Procesul de înghițire începe chiar înainte ca mâncarea sau băutura să ajungă în gură și se încheie când acestea ajung în stomac.
Totul pornește cu aducerea alimentelor sau lichidelor spre gură. Saliva începe să se secrete ca reacție la vederea, mirosul sau gustul mâncării. Odată ce mâncarea este în gură, buzele și maxilarul se închid, pentru a o sigila.
Limba mută alimentele între dinți, unde sunt mestecate, amestecate cu salivă și transformate într-un bol alimentar. Apoi, limba împinge acest bol spre spatele gurii, în faringe.
De acolo, mâncarea trece prin faringe în esofag, tubul care leagă gura de stomac. Epiglota, un mic „capac”, se închide temporar pentru a bloca căile respiratorii și pentru a preveni pătrunderea alimentelor sau lichidelor pe calea greșită. Bolul alimentar ajunge astfel în siguranță în stomac, explică Norfolk and Norwich University Hospitals.
Acest proces se poate complica în oricare dintre etapele sale; uneori este afectată doar o etapă, alteori mai multe.
Dacă ești internat și ai dificultăți la înghițire sau dacă mâncarea și lichidele par că merg pe partea greșită, consultă medicii!
Alege alimente și băuturi care îți sunt confortabile la înghițit. Mâncărurile moi sunt adesea mai ușor de gestionat. Stai drept atunci când mănânci sau bei. Rămâi în poziție verticală încă 40-60 de minute după masă. Ia înghițituri mici, una câte una. Asigură-te că ai înghițit complet înainte să iei următoarea înghițitură. Dacă este posibil, alege medicamente lichide, acestea pot fi mai ușor de înghițit (consultă farmacistul).
Evită să mănânci sau să bei când ești foarte obosit. Alternează înghițiturile de mâncare cu înghițituri de apă sau alte lichide, pentru a ajuta la curățarea gurii. Evită paiele de băut, deoarece lichidul ajunge direct în spatele gurii, unde căile respiratorii s-ar putea să nu fie complet protejate.
Iată de ce este mai bine să-ți lași încălțămintea la ușă!
Corpul își amintește trauma chiar și după ce mintea o uită, arată un studiu
Se pare că nu doar urechile, ci și celulele pot auzi
Pericolul ascuns: De ce nu este bine să punem mâna pe chitanțe?