Ce s-a întâmplat când oamenii de știință au expus celule umane la 5G? Un nou experiment confirmă faptul că 5G NU afectează celulele.
Ce s-a întâmplat când oamenii de știință au expus celule umane la 5G? În cel mai riguros experiment de până acum, cercetătorii de la Constructor University (Germania) au expus celule ale pielii umane la unde electromagnetice de zece ori mai puternice decât limita admisă, timp de până la 48 de ore. Ce s-a întâmplat? Absolut nimic.
Tehnologia 5G a fost introdusă pentru a-i face față cererii tot mai mari de date: vrem internet mai rapid, cu întârziere minimă și capacitate mai mare. Dar pentru unii, aceste argumente logice au părut o acoperire pentru teorii mai sinistre. În timpul pandemiei de COVID-19, au circulat tot felul de zvonuri: de la ideea că 5G ar slăbi sistemul imunitar, până la scenarii apocaliptice cu zombificarea populației.
Ironia? Tocmai tehnologia incriminată le-a permis acestor teorii să se răspândească atât de rapid, fără întreruperi.
Încă de la început, comunitatea științifică a subliniat că undele radio folosite în comunicațiile mobile sunt neionizante, adică nu au suficientă energie pentru a-i provoca daune ADN-ului sau pentru a cauza cancer, spre deosebire de razele X sau radiațiile UV. Totuși, frecvențele mai ridicate asociate cu 5G au fost mai puțin studiate până acum, iar cercetările anterioare au fost criticate pentru lipsa unor condiții de testare riguroase.
Pentru a lămuri lucrurile definitiv, echipa din Germania a proiectat un studiu extrem de detaliat. Au folosit două tipuri de celule umane din piele: keratinocite (stratul exterior al pielii) și fibroblaste (țesut conjunctiv). Le-au expus la unde electromagnetice cu frecvențe de 27 GHz și 40,5 GHz, mult mai mari decât cele emise de turnurile 5G obișnuite. Intensitatea semnalelor a variat de la niveluri reduse până la de zece ori peste limita legală de expunere. Perioadele de expunere au fost de 2 ore și 48 de ore, notează IFL Science.
Apoi, cercetătorii au analizat modificările genetice potențiale, secvențiind întregul ARN celular și verificând modificările epigenetice prin analiza metilării ADN-ului.
Rezultatele au fost clare: „Chiar și în cele mai extreme condiții de expunere, nu s-au observat modificări semnificative în expresia genelor sau în modelul de metilare”, spun autorii studiului.
Pentru a exclude complet întâmplarea, echipa a aplicat o metodă de control aleatoriu: au amestecat etichetele celulelor de sute de ori pentru a vedea dacă apar diferențe notabile între cele expuse și cele neexpuse. Răspunsul a fost același: niciun efect.
Deși atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cât și alte instituții internaționale au evaluat tehnologia 5G ca fiind sigură, în spațiul public mai circulă opinii contrare, alimentate de câteva studii izolate sau neconcludente.
Autorii speră ca acest nou experiment, publicat în prestigioasa revistă PNAS Nexus, să aducă o concluzie clară și să reducă semnificativ îndoielile: „Am creat un cadru experimental extrem de controlat și am analizat în detaliu toate variabilele: tipul celular, frecvența, durata și intensitatea expunerii. Sperăm ca prin acest studiu să închidem dezbaterea și să demonstrăm lipsa unor efecte biologice non-termice provocate de 5G.”
Cum poate postul intermitent să se transforme într-un pericol pentru sănătate?
Îngrășămintele cu azot ar putea favoriza producția de polen care provoacă alergii
Anturajul are un efect mai negativ asupra băieților decât a fetelor, arată un studiu
Creierul soldaților de elită ascunde anomalii necunoscute până acum