Toată lumea este atrasă de superlative, iar inginerii se întrec să le producă. Astăzi aflăm care este cel mai înalt baraj din lume.
Grande Dixence, situat pe râul Dixence din Elveția, este cel mai înalt baraj din lume. Acesta este de tip gravitațional și este construit din beton.
Grande Dixence a fost construit între 1953 și 1961, cu o înălțime de 285 de metri, cu o lungime a culmii de 700 m, folosind 5.960.000 m3 de beton, potrivit Guinness World Records.
Barajul Grande Dixence este un baraj gravitațional din beton situat pe râul Dixence, la capătul văii Val d’Hérémence, în cantonul Valais, Elveția. Cu o înălțime de 285 de metri, este cel mai înalt baraj gravitațional din lume, al șaptelea cel mai înalt baraj în general și cel mai înalt din Europa. Face parte din complexul hidroelectric Cleuson-Dixence.
Scopul principal al barajului este producerea de energie hidroelectrică. Acesta alimentează patru centrale electrice, având o capacitate totală instalată de 2.069 MW și generează anual aproximativ 2.000 GWh, suficient cât să asigure necesarul de energie pentru 400.000 de gospodării elvețiene.
Barajul reține Lacul Dix („Lacul celor Zece”), care servește drept rezervor. Cu o suprafață de 4 km², acesta este al doilea cel mai mare lac din cantonul Valais și cel mai mare lac aflat la peste 2.000 de metri altitudine din Alpi. Apa ajunge în lac prin intermediul a patru stații de pompare: Z’Mutt, Stafel, Ferpècle și Arolla. La capacitate maximă, rezervorul poate stoca aproximativ 400 de milioane de metri cubi de apă, cu o adâncime ce ajunge până la 284 de metri.
Construcția barajului a început în anul 1950 și s-a încheiat în 1961, fiind pus oficial în funcțiune în 1965, potrivit Wikipedia.
Au trecut 236 de ani de când a venit pe lume unul dintre cei mai mari fizicieni ai lumii