Undeva în Japonia, cercetătorii au identificat o nouă specie „extrem de rară” de fluture, cu o anvergură remarcabilă de 8,9 cm – fiind primul exemplar cunoscut din subfamilia sa.
Fosila a fost descoperită inițial în 1988, dar a stat zeci de ani în Muzeul Fosilelor Unice de Insecte din Japonia, ascunzând un specimen remarcabil, deoarece fosilele de fluturi sunt extrem de rare.
Recent, cercetătorii au analizat amprenta misterioasă descoperită în prefectura Hyogo din Japonia. Dimensiunea „remarcabil de mare” de 8,9 cm a început să dezvăluie adevărata sa identitate.
Uimiți de caracteristicile fosilei, cercetătorii au identificat genul fluturelui ca fiind Tacola. Totuși, acesta se deosebea de toate rudele sale cunoscute, determinând echipa să concluzioneze că este o specie complet nouă.
În 1988, Kiyoshi Kamitani a descoperit specimenul în localitatea Shin’onsen, în nord-estul prefecturii Hyogo, aproape de o zonă cunoscută pentru abundența fosilelor de insecte. Placa de rocă era formată din siltită tufacee, corespunzătoare formațiunii geologice Haruki Mudstone.
Inițial, Kamitani a menționat că fosila ar putea fi o rudă apropiată a tribului Limenitidini, dar fără o descriere detaliată. După ce a fost depozitată în muzeu, fosila a fost uitată până când o echipă de cercetători a readus-o în atenție pentru a-i confirma identitatea.
Într-un studiu, fosila aripii și corpului fluturelui a fost confirmată ca aparținând genului Tacola, prezentând trăsături deosebite.
Pe baza unor caracteristici, cercetătorii au stabilit că fluturele aparține subfamiliei Limenitidini, deși se diferențiază vizibil, scrie InterestingEngineering.
Datorită dimensiunii corpului și grosimii abdomenului, cercetătorii au dedus că este o femelă și au numit specia Tacola kamitanii, în onoarea cercetătorului care a descoperit-o.
Tribu Limenitidini include șapte genuri și peste 170 de specii, majoritatea răspândite în regiunile tropicale din Americi și din estul și sud-estul Asiei. Sunt cunoscuți pentru marcajele lor albe distincte.
Anterior, un alt fosil din tribul Limenitidini a fost descoperit în 1977 în Willershausen, Germania, din Pliocenul târziu, dar acel specimen includea doar aripi anterioare și o parte din torace.
Tacola kamitanii este primul fluture fosil descoperit din era Pleistocenă, ceea ce înseamnă că insecta are o vârstă între 2,6 și 1,8 milioane de ani.
Pe lângă vârsta sa extraordinară, fosilele de fluturi sunt „extrem de rare”, deoarece corpurile și aripile lor sunt fragile și ușoare, ceea ce le face mai puțin susceptibile de a fi conservate în formă fosilizată, comparativ cu alte insecte.
Tacola kamitanii este cel mai tânăr exemplu cunoscut dintre speciile de fluturi dispărute.
Rezultatele au fost publicate în Paleontological Research.
Fluturele monarh: miracolul înaripat care zboară mii de kilometri pentru a supraviețui
„Efectul fluturelui” ar putea explica unele dintre cauzele autismului
O simulare a călătoriei în spațiu a infirmat existența „efectului fluturelui” în tărâmul cuantic