O cercetare condusă de Curtin a arătat că apa a jucat un rol mult mai important decât se credea în formarea primelor continente ale Pământului, transformând crusta primordială și ajutând la ridicarea masivelor de uscat pe care le vedem astăzi.
Într‑un articol apărut în Communications Earth & Environment, echipa a studiat rocile vechi de 1,6 miliarde de ani din Georgetown Inlier, nord‑estul Queensland—unele dintre cele mai bine conservate fragmente de crustă continentală de pe planetă.
Dr. Silvia Volante, cercetătorul principal care a realizat studiul la School of Earth and Planetary Sciences de la Curtin (acum bazată la ETH Zurich), explică faptul că rezultatele pot schimba modul în care înțelegem rolul apei în evoluția timpurie a Pământului și în modelarea continentelor.
„În primele zile ale Pământului, rocile vulcanice erupeau pe fundul oceanelor și erau alterate de ape fierbinți pe măsură ce se răceau și se solidificau”, spune dr. Volante, potrivit Phys.org.
„În timp, aceste roci încărcate cu apă au fost îngropate adânc în crustă, iar aportul suplimentar de apă a determinat topirea parțială la temperaturi între 700 °C și 750 °C”.
Analiza izotopilor de oxigen din aceste roci a relevat o diferență clară între rocile vulcanice inițiale și cele granitice în care s‑au transformat—semn că, pe lângă apa inițială din lava vulcanică, a existat și un aport important de apă provenind din adâncurile mantalei terestre.
„Cele două surse de apă—una din rocile vulcanice și, surprinzător, una din adâncurile Pământului—au alimentat un lanț de topiri care a durat milioane de ani și a contribuit la formarea blocurilor de bază ale continentelor pe care trăim azi.”
Profesorul emerit Zheng Xiang Li, coautor și membru ARC Laureate Fellow la Curtin, subliniază că Australia oferă un „laborator natural” unic.
„Am avut șansa extraordinară de a studia roci atât de vechi și bine conservate la Georgetown Inlier, unul dintre puținele locuri din lume unde putem observa toate etapele formării crustei continentale în straturi vechi de peste un miliard de ani.”
Următorul pas pentru echipă este să verifice dacă procese similare, bazate pe apă, au avut loc și în fragmente de crustă și mai vechi.
Identificarea altor exemple bine păstrate va clarifica cât de crucială a fost mișcarea apei în mantaua terestră pentru modelarea timpurie a planetelor.
Oamenii de știință au găsit „lumi ascunse” adânc în mantaua Pământului
Safirele se formează în „inimile vulcanilor”, nu în mantaua Pământului, așa cum se credea
Oamenii de știință au extras un kilometru de rocă din mantaua Pământului într-o misiune record
Cutremurele de adâncime ar putea dezvălui secrete din mantaua terestră