Home » Știință » Test de cultură generală. Cum știm cât de departe sunt stelele?

Test de cultură generală. Cum știm cât de departe sunt stelele?

Foto: University of Wisconsin/JPL-Caltech/NASA
Publicat: 11.03.2025

Cum știm cât de departe sunt stelele? Distanțele astronomice sunt incredibil de mari, iar cea mai apropiată stea, Proxima Centauri, se află la 4,24 ani-lumină de noi.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, un an-lumină înseamnă 9,44 trilioane de kilometri. Un om care ar merge încontinuu până la Proxima Centauri ar ajunge acolo în 950 de milioane de ani. Chiar și la viteza navei Apollo 11, călătoria ar dura 43.000 de ani.

Cum știm cât de departe sunt stelele? Metoda folosită de astronomi se bazează pe paralaxa stelară, un principiu geometric simplu, pe care îl poți experimenta singur. Dacă ții o mână întinsă în fața ochilor și închizi alternativ câte un ochi, vei observa că mâna pare să se deplaseze în raport cu fundalul. Acest lucru se întâmplă deoarece ochii formează cu mâna baza unui triunghi. Dacă cunoști distanța dintre ochi și unghiul de deplasare al mâinii, poți calcula lungimea brațului.

Același principiu se aplică și la măsurarea distanțelor stelare: în locul ochilor, folosim Pământul în poziții opuse ale orbitei sale (la 6 luni distanță). Dacă o stea este suficient de apropiată, va părea că se mișcă ușor față de fundalul format din stele mai îndepărtate. Cunoscând distanța dintre pozițiile Pământului și unghiul de deplasare (paralaxa), putem determina distanța până la stea, explică Britannica.

Cum știm cât de departe sunt stelele? Provocarea dată de măsurători

Unghiurile de paralaxă sunt extrem de mici. De exemplu: pentru Proxima Centauri, paralaxa este de 0,77 secunde de arc. O secundă de arc este 1/3.600 dintr-un grad, echivalentă cu grosimea unui fir de păr văzut de la 10 metri.

Abia în 1838, astronomul Friedrich Bessel a reușit să măsoare pentru prima dată paralaxa unei stele (61 Cygni – 0,314 secunde de arc, adică 11,4 ani-lumină).

Ce este un parsec?

Dacă o stea ar avea paralaxa de o secundă de arc, ar fi situată la 3,26 ani-lumină. Această unitate de măsură a primit numele de „parallactic second”, prescurtată parsec (pc).

Astăzi, măsurătorile de paralaxă sunt realizate cu telescoape spațiale precum Gaia, care pot detecta unghiuri de microsecunde de arc, cartografiind milioane de stele cu precizie.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii au găsit o planetă posibil locuibilă la 20 de ani-lumină de Sistemul Solar

Ceasurile atomice și laserele ne pot ajuta să detectăm materia întunecată, sugerează un studiu

Un dispozitiv cuantic ar putea prezice cum se va sfârși Universul

O gaură neagră pare că „trage” cu stele înspre noi din Marele Nor al lui Magellan

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
OSZAR »