Home » Știință » Două găuri negre gigantice devorează stele la 600 de milioane de ani-lumină distanță

Două găuri negre gigantice devorează stele la 600 de milioane de ani-lumină distanță

Publicat: 17.05.2025

AT2024tvd este primul eveniment TDE „deplasat” detectat de sondajele optice ale cerului, aducând un fenomen spațial spectaculos în vizorul nostru. O gaură neagră rătăcitoare sfâșie o stea înainte să o înghită într-un fulger de radiație intensă.

Articolul publicat în Astrophysical Journal Letters de către Universitatea din California, Berkeley, descrie un tip rar de TDE care i-a permis cercetătorilor să localizeze o gaură neagră masivă, aflată în mișcare, care s-ar putea contopi cu alta.

Potrivit UC Berkeley News, gaura neagră se află la 600 de milioane de ani-lumină de Calea Lactee. S-a făcut remarcată prin explozii de lumină generate de „spaghetificarea stelei”, potrivit sursei.

NASA explică faptul că steaua aflată în cădere este întinsă de forțele gravitaționale extreme ale găurii negre, într-un mod similar cu efectul lunii asupra mareelor oceanice, dar la o scară superumană – acesta este un TDE.

Autoarea principală Yuhan Yao a declarat pentru UC Berkeley că găurile negre masive se găsesc de obicei în centrul galaxiilor. „Dar aceasta nu e în centru. E la aproximativ 2.600 de ani-lumină distanță. Este primul TDE deplasat, descoperit optic.”

Galaxia în cauză mai conține o gaură neagră. Deși nu este un caz rar, întrebarea rămâne: se vor contopi cele două găuri negre? Posibil, dar doar peste miliarde de ani, generând unde gravitaționale în tot universul. Yao spune că această descoperire „va încuraja cercetătorii să acorde mai multă atenție TDE-urilor deplasate”.

Evenimentul recent a avut o strălucire specială

Evenimentul AT2024tvd a fost detectat inițial de Zwicky Transient Facility, o cameră optică de la Observatorul Palomar. TDE-ul a permis astronomilor să localizeze o gaură neagră supermasivă aflată în afara centrului galactic, cu ajutorul telescopului Hubble și observatorului de raze X Chandra al NASA.

Această „devoratoare divină” ascunsă în regiunile exterioare ale galaxiei și-a dezvăluit puterea cosmică în timpul evenimentului TDE, care ar putea oferi astronomilor o metodă de a detecta „găuri negre rătăcitoare”, conform UC Berkeley.

Prezența a mai mult de o gaură neagră într-o galaxie nu e neobișnuită, deoarece galaxiile se ciocnesc, fuzionează și evoluează constant. O astfel de gaură neagră ar putea întâlni o stea o dată la 30.000 de ani – moment în care devine vizibilă. Apoi „rămâne în beznă până la următoarea masă”, spune NASA.

În plus, co-autorul Ryan Chornock, profesor asociat la UC Berkeley, spune că „teoreticienii au prezis existența unei populații de găuri negre care rătăcesc prin galaxii”.

Un fenomen spațial spectaculos

Evenimentul AT2024tvd a demonstrat că astronomii pot găsi astfel de găuri negre renegate căutând TDE-uri. Pe tot globul, telescoapele și-ar putea ajusta acum coordonatele. Potrivit UC Berkeley News, viitoarea misiune spațială „LISA” va căuta unde gravitaționale generate de găuri negre masive în proces de fuziune.

„Este prima dată când vedem găuri negre masive atât de aproape folosind TDE-uri”, a declarat co-autoarea Raffaella Margutti, profesoară asociată de astronomie și fizică la UC Berkeley.

UC Berkeley concluzionează că nou-descoperita gaură neagră este suficient de aproape de cea din centrul galaxiei – dar nu se vor contopi decât peste un miliard de ani, scrie InterestingEngineering.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O gaură neagră supermasivă colosală tocmai „s-a dat de gol” singură în spațiul îndepărtat

O gaură neagră din constelația Fecioarei s-a trezit brusc după ce a fost inactivă timp de zeci de ani

O gaură neagră cât 36 de miliarde de Sori s-ar putea afla în inima Potcoavei Cosmice

O gaură neagră pare că „trage” cu stele înspre noi din Marele Nor al lui Magellan

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
OSZAR »